Entreprenörstänk

Sugen på att börja frilansa?

Är du också sugen på att bli entreprenör och starta eget? Kanske arbetar du inom media eller kultursektorn och därför är intresserad av att börja frilansa. Att starta egen firma och bli egen företagande ger så många möjligheter! Men för den som inte har koll kan allt verka överväldigande. Här har vi därför sammanställt några tips.

Testa att jobba som frilans

Innan du börjar processen att starta en enskild firma är det bra att testa på frilanslivet. Gör du ett jobb som frilans kräver ofta arbetsgivaren att du ska skicka en faktura. Idag finns det många bra alternativ för fakturahantering utöver att vara registrerad som enskild firma. Ett alternativ är att vända sig till capcito.com och använda dem för att smidigt skicka sina fakturor.

Gör research

När du testat hur det är att jobba som frilans är ett annat tips att läsa på om olika varianter av företagande. Svenska Skatteverket har till exempel flera olika föredrag som du kan besöka gratis för att lära dig om olika typer av företagande. Skatteverket har även flera kurser som handlar om att starta enskild firma.

Bygg och utöka ditt kontaktnät

Som frilans är det viktigt att ha ett gediget kontaktnät med möjliga arbetsgivare. Kanske har du arbetat i din bransch i ett antal år och redan har goda kontakter? Se då till att höra av dig till dessa och berätta att du kommer att börja erbjuda dina tjänster som frilans. Ett annat tips är att även höra av dig till nya företag och möjliga kunder och berätta om vad just du kan erbjuda dem som frilans. Bjud dem på en kaffe eller en lunch. Även den som har ett hektiskt schema måste äta och få tackar nej till en gratis lunch!

new-blog-lite