Entreprenörstänk

Företagslån – Så funkar det

Det finns flera orsaker till varför man kan vilja ansöka om ett företagslån. Det vanligaste är att man är i behov av kapital för att utöka sin verksamhet, men det kan också handla om att man är i behov av pengar för att kunna starta upp överhuvudtaget. Med hjälp av ett företagslån kan du lyckas, men hur fungerar ett företagslån och vad måste man tänka på?

Vad är ett företagslån?

Innan du ansöker om ett företagslån är det viktigt att du är införstådd med vad ett företagslån faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att det är en låneform som riktar sig till företagare eller till människor som vill starta upp ett företag. Du ansöker om ditt företagslån via nätet, vilket är helt kostnadsfritt, och får därefter ett preliminärt svar på om din ansökan är beviljad eller inte. Man kan således säga att man går tillväga på samma sätt som när man vill ansöka om ett privatlån, men med några skillnader.

Vad krävs för att få ansöka?

Alla banker och långivare har krav och villkor som låntagaren måste leva upp till. Hur kraven ser ut och hur stora de är kan vara väldigt varierande och mycket beror på vad det är för företagslån du ansöker om. Om du vill ta ett lån för att du vill utöka din verksamhet och få den att växa så kommer du bland annat att behöva lämna in uppgifter om hur företagets ekonomi ser ut idag. Det är viktigt att ha bra intäkter, eftersom detta återspeglar företagets återbetalningsförmåga.

Ska du ansöka om ett lån för att starta upp ett företag är det naturligtvis svårt att visa upp vilka intäkter som företaget har. Troligtvis finns det ännu inga, men det betyder inte att du inte måste bevisa för banken att du kan hantera ett lån. Här kan du behöva visa upp en tydlig och detaljerad affärsplan som kan säkerställa för banken att du har tänkt igenom ditt beslut ordentligt och att det finns en bra plan bakom företaget.

Hur kan lånet hjälpa dig?

Ett företagslån kan hjälpa precis på samma sätt som ett privatlån kan hjälpa en privatperson som önskar göra ett större köp eller investering. Du kan använda dig av pengarna för att skaffa dig en större lokal, köpa in mer utrustning och material till företaget eller t.ex. för att balansera ekonomin om det har gått dåligt under en period. Är du i uppstartsfasen så kan du använda dig av pengarna för alla administrativa kostnader som finns för att registrera ett företag, så väl som att köpa in produkter, maskiner eller vad helst du kan behöva använda dig av. Precis som alltid är det viktigt att du aldrig lånar mer pengar än du verkligen behöver.

new-blog-lite